• Welkom bij Travelmania Design. Je kunt ook winkelen en inloggen.
  • feashion_header

    fashion

    travelmania to wear, 'something special'

Hmong skirts from Thailand

Deze rokken zijn gemaakt door de Hmong hilltribes. Er zijn ongeveer 125.000 Hmong in Thailand, maar veel meer nog in Laos en China. Je hebt blauwe en witte Hmong. Hmong mannen zijn vaak wapensmeden, terwijl Hmong vrouwen bekend staan om hun handwerk en weven. Nog steeds op oude voet-pedaal weefgetouwen. Hmongmannen dragen meestal een zwarte broek en een kort geborduurd jasje. Witte Hmong vrouwen dragen jassen versierd met appliqué en borduurwerk en een zwarte broek. Ze dragen een witte rok voor speciale gelegenheden.

VERKOCHT

Colourful Hmong skirt

Kleding bedekt en beschermt ons lichaam tegen harde elementen zoals wind, regen, zon, en koud weer maar het kan ook dienen als decoratie voor het lichaam. Deze felgekleurde en zorgvuldig genaaide rokken zijn een voorbeeld van de Hmong (uitgesproken ‘mung’) textiel tradities met grote vaardigheden en uitgewerkte ontwerpen. De Hmong, de naam betekent 'vrije mensen', woonde ooit in centraal en zuidelijk China. Tijdens de 19e eeuw, zijn veel Hmong families geëmigreerd naar de bergen van Zuidoost-Azië. Ze woonden verspreid in kleine dorpsgemeenschappen in het noorden van Vietnam, Laos en Thailand. Bij een van mijn eerste trekkingen in dit gebied in begin 1982 kwam ik Hmong groepen tegen die nog niet met ‘witte’ mensen hadden kennis gemaakt.

VERKOCHT

New years Hmong skirt

Deze felgekleurde knielange rok is gemaakt door een blauwe Hmong vrouw die in Zuid-China woont. Ze worden gemaakt om te worden gedragen voor de belangrijkste Hmong viering - het nieuwjaarsfeest. Traditioneel zijn textiel een brandpunt van Hmong Nieuwjaar feesten geweest. Bij de Hmong viert nieuwe kleding het geluk van het afgelopen jaar en is een teken van toekomstige welvaart. Het dragen van oude kleding op het nieuwe jaar is een voorteken van ongeluk en armoede. Dus ieder jaar moet er weer zo’n mooie nieuwe rok gemaakt worden. Wij zijn blij met de afdankertjes van het afgelopen jaar! Het nieuwe jaar is een tijd van verkering en viering. Door het dragen van zelfgemaakte nieuwe kleding, pronken jonge vrouwen met hun schoonheid en hun textiele vaardigheden.

 

VERKOCHT

Hmong batik technique

Blauwe Hmong vrouwen dragen geborduurde jasjes en knielange rokken, meestal versierd met een batikpatronen en met kruissteek borduursels en applique. Zij zijn de enige producenten van batik onder hier in dit gebied. Hoogst waarschijnlijk hebben wij Nederlanders dit hierheen gebracht via onze kennis opgedaan in Indonesië. Kenmerkend voor de Blauwe Hmong stijl , deze rok bestaat uit drie ontwerp secties . Het bovenste gedeelte is een band van wit katoen materiaal . Het middelste paneel is bedekt met een batik patroon , gemaakt door een stof - verven techniek die was gebruikt om een ontwerp te maken .

 

VERKOCHT

Hmong colours to impress

Deze rok toont de hoge normen die voor de Hmong gelden voor handwerk. Je kunt het zien in elementen zoals kleine borduursteken, complex design, nauwkeurige patronen en rechte randen. Het ontwerp van de rok geeft een feestelijke en levendige gevoel. Dit gevoel wordt gecreëerd voor een deel door briljante contrasterende kleuren - fel roze, oranje, geel en groen die fonkelen en je ogen verblinden. Complementaire kleuren van fel roze en lime groen creëren een optische sensatie en versterken elkaar. Fijn genaaide kledij wordt beschouwd als een teken van hard werken door een vrouw en verhoogt haar waarde als een vrouw in deze traditionele maatschappijen.

VERKOCHT

Hmong skirts fabrics

In Laos, werden rokken gemaakt voor de jaarlijkse nieuwjaarsfeest gedragen voor dagelijks gebruik in de loop van het volgende jaar, terwijl de nieuwe en meer gedetailleerde kostuums werden gemaakt voor de viering van het volgende jaar. Vandaag de dag worden voor veel rokken synthetische materialen en kleurstoffen gebruikt, resulterend in de fluorescerende kleuren die we hier zien in plaats van de natuurlijke stoffen en primaire kleuren van vroegere traditionele kleding. Hoog in de bergen van Noord-Laos kun je nog de klanken van traditioneel weven horen. Met de hennep oogst eindigde in oktober worden de garens voorbereid en kan het weven beginnen. Traditioneel wordt er hennep gebruikt. Maar omdat dat meer en meer verboden wordt in verband met de productie van soft drugs kiezen ze nu voor katoen of zelfs synthetische stoffen.

 

VERKOCHT

Hmong skirts from Laos

Batik en borduren vaardigheden worden doorgegeven moeder op dochter. Meisjes leren eerst om te borduren, gevolgd door applicaties en tenslotte batik. Zoals veel vrouwen in Laos, zal het succes van een meisje in trouwen afhangen van haar vaardigheden met een naald of in het geval van batik een pen. Meisjes trouwen al jong vaak als ze pas 13 zijn en dan de wordt de verantwoordelijkheid van het onderwijs overgedragen aan haar schoonmoeder. De Hmong zijn uit Tibet en Mongolië naar het zuiden afgezakt waar ze begin 19e eeuw zijn aangekomen en zich gevestigd hebben. Niet op vast plekken maar rondtrekkend. Steeds een jaar of wat langer op een plek en dan weer naar een gebied waar de grond nog niet uitgeput was.

VERKOCHT

Hmong babyshoes

Mooie kleine geborduurde bayschoentjes in diverse maatjes.

 

VERKOCHT