• Welkom bij Travelmania Design. Je kunt ook winkelen en inloggen.
  • plaids_header

    plaids en spreien

    uit eigen 'keuken' of bij de bron ingekocht

Garden of Eden, silk on silk

Suzani's zijn de trots van Oezbekistan. Het zijn, als je echt mooie exemplaren te pakken hebt. Ware kunstwerken van borduurkunst. Suzani is het Perzische woord voor naald. Ofschoon een Suzani vaak op een grote katoenen lap geborduurd worden zijn vreemd genoeg de mooiste exemplaren vaak een aantal vernuftig geborduurde lappen die aan elkaar gestikt worden.
De drie voornaamste steken waarmee Suzanis gemaakt worden zijn de kettingsteek, de knoopsgatsteek en de satijnsteken. Ik geef maar door wat ik hier leer. De populairste motieven zijn bloemen, bladeren en fruit dessins maar de designs hebben ook vaak symbolische betekenissen, soms monochrome afbeeldingen en ook leven en dood betekenissen. Een levensboom is ook een vaak voorkomend dessin. Levende dieren, vissen en vogels komen voor maar zijn eigenlijk voor de Islam verboden om af te beelden. Erg zwaar in de leer zijn ze hier niet.
Dit fraaie exemplaar heeft als onderwerp, zei de maakster, The Graden of Eden. Het is een kunstwerk geheel op zijde, met zijde geborduurd. Met een haaknaald, de hoogste vorm van handwerk.

Tobadoni dessin, Silk on cotton/silk

De oudste Suzanis die je tegen komt dateren uit de 18e en 19e eeuw. Zowel toen, als nu, werden ze gemaakt door jonge vrouwen voor hun huwelijks uitzet. Suzanis worden gemaakt voor beddenspreien , wandkleden en throws  voor op een bank of stoel. Natuurlijk werden er al veel eerder Suzanis gemaakt. Borduurwerk uit India uit de 15e eeuw door de Mughals had zijn oorsprong in de Fergana vallei in het Huidige Oezbekistan. Vaak werd een suzani in delen gemaakt en later aan elkaar gestikt. Zodat ieder familielid er aan kon werken.
De kleden uit onze collectie zijn allemaal authentiek en handgemaakt. Veel suzanis uit Afganistan zijn op katoen met wol geborduurd. Ook mooi maar minder fijn en minder kleurecht.
Deze suzani heeft een zogenaamd Tobadoni dessin en is met zijde geborduurd op een onderdoek van katoen en zijde.

Tree of Life, silk on cotton

Deze Suzanikleden uit Oezbekistan worden gemaakt door de vrouwen in de familie om te worden meegegeven als cadeau voor de bruidsschat. Men begint er vaak bij de geboorte van een dochter al aan. De ontwerpster tekent het patroon op een paar stroken stof, die dan weer elk geborduurd worden door een verschillend familielid. Dit verklaart ook de kleine onregelmatigheden die men soms kan waarnemen in grote borduurwerken.
Het zijn prachtige kleden, als wandkleed, plaid over de bank, als sprei of tafelkleed. Deze suzani heeft een afbeelding van de levensboom, puur zijde op katoen en met een haaknaald geborduurd, de optimale vorm van borduren.

 

navajo dekens

In het gebied van de Four Corners (New Mexico, Arizona, Utah en Colorado) in de USA leven de Navajo indianen. Zij maken al eeuwenlang dekens en tapijten die erg gewild zijn. Hun hand-weeftechnieken waren zeer geavanceerd. Ze hebben veel overeenkomsten in patroon met de kelims die je Noord Afrika, Oost Europa en Azië vindt. Wij hebben een aantal mooie dekens van deze Navajo indianen in de collectie.

guatamala mix

Zo zacht en 'cuddly' bestaan ze nog niet. Deze deken voel je en wil je niet meer loslaten. Voor op bed maar natuurlijk ook voor een fijne aond op de bank. Een prachtige geborduurd 'kleed' uit Guatamala door Travelmania afgewerkt met het zachtste (kunst)bont wat je je maar kunt wensen en mooie vrolijke wollen franjes. Deze deken is een uniek exemplaar,e r is er maar één van en daar laten we het ook bij.

thai hilltribe comfort

Mooie geborduurde stukken stof van de Hilltribes uit het noorden van Thailand met een superzachte bontlaag aan de bovenkant en een prachtige doek uit India aan de keerzijde. Ook deze deken is een uniek exemplaar.