• Welkom bij Travelmania Design. Je kunt ook winkelen en inloggen.
  • Uzbekistan_header

    blog oezbekistan

    het ultieme zijderoute land

Alexandre in Almaty

Uiteindelijk toch nog in Kazakhstan terecht gekomen. In Almaty werd ik, op weg naar mijn volgende bestemming van deze reis Bangkok, rond de middag afgeleverd op het airport. Mijn volgende vlucht gaat pas om 01:00 in de nacht en je mag maar 3 uur in transfer blijven dus heb ik een visum moeten aanschaffen en mag ik de stad in. Geld gewisseld bij de Kassa Nova bank, een adres waar ik normaal gesproken niet zoveel vertrouwen in zou hebben maar ik kreeg keurig mijn kleurige biljetje van 10.000 KZT van een man die in vrijwel niets leek op de vrouwenversierder die de naam deed geloven. Kreeg onmiddellijk van doen met de Kazakhse taximaffia. Las dat een rit van airport naar stad ongeveer 1500 zou kosten en hij noemde ook spontaan die prijs toen ik vroeg wat de schade zou zijn. Dat viel nog eens mee bedacht ik mij. Maar in de stad bij de Sint Nicolaas Kathedraal bleek hij bedoeld te hebben per kilometer. Dat is dan 22 x 1500 zei de gek. Uiteindelijk kreeg ik nog 6000 terug van mijn biljet van 10.000 maar daarvoor heb ik een heftige discussie moeten voeren met de man die geen woord anders dan Russisch sprak. Maar mijn “Njet is njet is njet” en het strak in eigen hand houden van de 10.000 was tenslotte toereikend. Later betaalde ik voor de taxi terug 1000 van die dingen.

Almaty is een mooie groene stad die er erg leefbaar uitzag. Heb er rustig een paar uurtjes rondgelopen en gelukkig was er niets te koop wat ik zou willen hebben dus daar hoefde ik mij ook niet druk om te maken. Ja, ze hadden een Zara, een Gap en een Burger King maar die ben ik maar voorbij gelopen ofschoon de Burger King lekkere Wifi had, maar bij de koffie van de buren was de ontvangst ook prima. Zag nog wel twee winkels van de gevierde Nederlandse modeontwerper Création d’Alexandre met als spreuk in zijn etalage ‘Topdesigner from the Fashion Capital of Europe, Amsterdam’. Dat heeft de goede man in Nederland zelf heel goed verborgen kunnen houden. Of heb ik wat gemist?

Op het airport terug weer de gebruikelijke controles waarbij ze het hier wel heel erg bont maakten. Bij aankomst voor de vertrek hal door de röntgen, dan bij binnenkomst in de vertrekhal, bij binnenkomst in de check-in hal, bij binnenkomst naar de douane, bij vertrek naar de gate en tenslotte nogmaals bij de slurf naar het vliegtuig. Mijn bagage zou er iets van krijgen zoveel straling. Niet dat ik een van de betrokken beambten op zijn scherm heb zien kijken. En het fouilleren hadden ze hier ook keurig verdeeld. De vrouwen deden de mannen en de mannen de vrouwen. En dat ook 5 keer.`
Comments & likes