• Welkom bij Travelmania Design. Je kunt ook winkelen en inloggen.
 • image by WebDog

  Shirdak carpets from Kirgizstan

  the most beautifull 100% woolen carpets (felt) of this world

Shirdaks of Kirgizstan

Shirdak kleden uit de bergstaat Kirgizië zitten boordevol met traditionele symbolen. Symbolen als moeder en kind, de bewaarder van het hart en een veilig thuis. Of Vijf vingers, een verwijzing naar het traditionele gerecht van de Kyrgeze bevolking. Je eet het met de vijf vingers van je rechterhand. Ook twee armen omhoog die de regen verwelkomen. De cirkel in een shirdak vertegenwoordigt het contact en verbondenheid met de wereld. De rivieren die van de bergen vloeien zijn een symbool van leven voor de Kirgizische mensen. Kirgizië kent vele bergketens. Wanneer dit symbool op een shirdak staat heeft het de betekenis van bescherming.

 • asset by WebDog
  Sale
  Bright coloured shirdak 362x200cm

  Shirdak kleden uit de bergstaat Kirgizië in Centraal Azië zijn een wonder van handwerk. 100% wol wat in een langdurig en heel bewerkelijk proces vervilt wordt en vervolgens worden er vernuftige, eeuwenouden dessins in verwerkt. Vele weken, soms in groepen, wordt eraan gewerkt. De kleden in onze collectie zijn allemaal gemaakt door een vrouwencollectief uit Kochkor, in de provincie Naryn. Dit kleed is onder leiding van Upol vervaardigd en met de heldere kleuren en het enorme formaat zonder twijfel een opvallend element in ieder interieur. Je moet er wel de ruimte voor hebben!

  VERKOCHT


  € 1.027,90 € 850,00
 • asset by WebDog
  Sale
  Large shirdak in magenta and blue 193x355cm

  Vilt is onvervangbaar product in het leven van de Kirgizische mensen, het beschermt tegen kou, regen, wind, zon, vocht. Vanaf de vroegste tijden was vilt een integraal onderdeel van de decoratie van de Kirgizische huis, die gezelligheid en feest toevoegt aan het interieur. Tegenwoordig zijn Shirdaks nog steeds populair, wordt overal gebruikt in het leven, zowel in de stad en dorp. Een Shirdak tapijt wordt steeds in paren gemaakt. Een negatief en een positief tapijt. Zoals heel duidelijk te zien is bij deze eerste twee tapijten. Dit grote tapijt heeft Ainagul met haar ploeg gemaakt.

  VERKOCHT


  € 989,90 € 800,00
 • asset by WebDog
  Sale
  shirdak neutral coloured 122x237cm

  Shirdak tapijt is het nationale bezit van de Kirgizische natie. Het maken van Shirdak is een lang en moeilijk proces dat vaardigheden en ervaring vereisen: er moet bekwaam worden vervilt, het houden van gelijke dikte is erg moeilijk, het verven, het patroon snijden en het naaien. Deze Shirdak is geverfd met uitsluitend natuurlijke kleurstoffen.


  € 395,90 € 350,00
 • asset by WebDog
  Sale
  shirdak in grey, white and blue 125x135cm

  Shirdak tapijten zijn uiterst duurzaam. Het maken van Shirdaks moeilijk: vilt wordt plat geslagen na het wassen en drogen. Het vervilten proces vraagt veel tijd het moet zeer solide en dun zijn. Ze worden meestal geverfd in drie favoriete kleuren van het land: rood, blauw en oranje. Ook wol van natuurlijke bruine en witte kleuren wordt veel gebruikt. Sommige kleurstoffen worden gemaakt van de wortels van planten en bessen. De kleurenwaaier voor een Shirdak en andere vilt producten is aanzienlijk verder ontwikkeld na de invoering van chemische kleurstoffen. Men bracht in eenS hirdak een combinatie van kleuren van de omgeving samen, een combinatie van warme en koude kleuren. De maaktster is Aizada uit Kochkor.

  VERKOCHT


  € 329,00 € 285,00
 • asset by WebDog
  Sale
  shirdak in earth colours 190x146cm

  Veel Shirdak vilt tapijten hebben ingetogen aarde kleuren. Alles is eenvoudig, streng, organisch in Shirdaks. Maar je wordt getroffen door de kracht van de symbolen bij eerste oogopslag. De patronen creëren een gevoel van eeuwigheid. De charme van het kleur gamma wordt bepaald door de beperking van kleur. Duidelijke en eenvoudige, relatief grote ornamenten/patronen geven een emotionele betekenis aan het tapijt. Dit exemplaar is vooraal sterk door zijn eenvoud. Dit tapijt is gemaakt door Gulmira uit Kochkor.

  VERKOCHT


  € 375,50 € 325,00
 • asset by WebDog
  Sale
  Ala Kiiz vilt tapijt uit Kochkor 135x180cm

  Dit is geen shirdak maar een ala ki’iz. Vilt is een zeer oud materiaal dat is gebaseerd op de natuurlijke eigenschap van wol om samen te krimpen onder invloed van water, warmte en druk. Ala ki'iz is eenvoudiger te maken. Warm water, soms met zeep, wordt over de wol gegoten, de mat wordt vervolgens opgerold, vaak bedekt met een doek, en de rol wordt vervolgens geschopt, gestompt, gewalsd en wat er nog meer voor kracht gebruikt kan worden. Hierdoor wordt de wol samen vilt. Niet zelden wordt de bundel over de grond, getrokken door een ezel, paard, kameel, of yak. Jonge jongens zijn vaak te popelen om dit werk te doen. De bundel wordt vervolgens uitgerold, meer warm water wordt erover gegoten en het uiteindelijke vilten wordt gedaan door vrouwen die drukken en rollen met hun onderarmen. De afgewerkte ala ki'iz is meestal 2 centimeter dik. De randen van de motieven zijn wazig en meestal enigszins vertekend, maar zee zijn nog steeds opvallend, en vertonen de typische Kirgizische ornamenten. Ze worden uitsluitend gebruikt als vloerkleden.

   


  € 195,50 € 175,00
 • asset by WebDog
  Sale
  Fine white and blue Shirdak from Issuu Kul 120x75cm

  De Shirdak is een mozaiek van kleur met een positief en een negatief. Het patroon is gemaakt van 2 lagen felgekleurd vilt. Nadat het patroon met krijt is opgetekend en uitgeknipt worden de verschillende delen aan elkaar gelegd en vastgenaaid. Het aan elkaar naaien gebeurd door twee draden van wol in elkaar te draaien en deze vast te zetten op de rand tussen de twee delen. Zo komen de delen vast aan elkaar te zitten. De felle verschillende kleuren laten een driedimensionaal patroon zien. Door gebruik van het patroon in combinatie van contrasterende kleuren ontstaat een echte dieptewerking. Aan de kleuren en patronen is te zien uit welke regio een tapijt komt. Dit wit/blauwe kleed is erg fraai gemaakt en ook als wandkleed te gebruiken.

  VERKOCHT


  € 169,90 € 125,00
 • asset by WebDog
  small shirdak in red and blue 60x70cm

  Alles wat gemaakt wordt in Kyrgyzstan, of het nu een shirdak, ala kijis of een geborduurde achterwand is, heeft patronen en motieven. Deze patronen kunnen solitair maar ook in een groep voorkomen. Vaak zie je zowel in het positief alsook in het negatief een symbool. Elk motief heeft in Kyrgyzstan een betekenis. Deze kleine shirdak is kleurrijk en meer een mat dan een tapijt door het formaat.


  € 44,95