• Welkom bij Travelmania Design. Je kunt ook winkelen en inloggen.
 • image by WebDog

  Suzani's from Uzbekistan

  Colourfull or earthcolours, it's a feast for the eyes

Suzani's uit Oezbekistan

Suzani's zijn de trots van Oezbekistan. Het zijn, als je echt mooie exemplaren te pakken hebt ware kunstwerken van borduurkunst. Suzani is het Perzische woord voor naald. Ofschoon een Suzani vaak op een grote katoenen lap geborduurd wordt zijn vreemd genoeg de mooiste exemplaren vaak een aantal vernuftig geborduurde lappen die aan elkaar gestikt worden. De hele familie borduurt, vandaar.
De drie voornaamste steken waarmee Suzanis gemaakt worden zijn de kettingsteek, de knoopsgatsteek en de satijnsteken. Ik geef maar door wat ik hier leer. De populairste motieven zijn bloemen, bladeren en fruit dessins maar de designs hebben ook vaak symbolische betekenissen, soms monochrome afbeeldingen en ook leven en dood betekenissen. Een levensboom is ook een vaak voorkomend dessin. Levende dieren, vissen en vogels komen voor maar zijn eigenlijk voor de Islam verboden om af te beelden. Erg zwaar in de leer zijn ze hier niet.

 • asset by WebDog
  Tobadoni dessin, Silk on cotton/silk

  De oudste Suzanis die je tegen komt dateren uit de 18e en 19e eeuw. Zowel toen, als nu, werden ze gemaakt door jonge vrouwen voor hun huwelijks uitzet. Suzanis worden gemaakt voor beddenspreien , wandkleden en throws  voor op een bank of stoel. Natuurlijk werden er al veel eerder Suzanis gemaakt. Borduurwerk uit India uit de 15e eeuw door de Mughals had zijn oorsprong in de Fergana vallei in het Huidige Oezbekistan. Vaak werd een suzani in delen gemaakt en later aan elkaar gestikt. Zodat ieder familielid er aan kon werken.
  De kleden uit onze collectie zijn allemaal authentiek en handgemaakt. Veel suzanis uit Afganistan zijn op katoen met wol geborduurd. Ook mooi maar minder fijn en minder kleurecht.
  Deze suzani heeft een zogenaamd Tobadoni dessin en is met zijde geborduurd op een onderdoek van katoen en zijde.

  VERKOCHT


  € 198,00
 • asset by WebDog
  Tree of Life, silk on cotton

  Deze Suzanikleden uit Oezbekistan worden gemaakt door de vrouwen in de familie om te worden meegegeven als cadeau voor de bruidsschat. Men begint er vaak bij de geboorte van een dochter al aan. De ontwerpster tekent het patroon op een paar stroken stof, die dan weer elk geborduurd worden door een verschillend familielid. Dit verklaart ook de kleine onregelmatigheden die men soms kan waarnemen in grote borduurwerken.
  Het zijn prachtige kleden, als wandkleed, plaid over de bank, als sprei of tafelkleed. Deze suzani heeft een afbeelding van de levensboom, puur zijde op katoen en met een haaknaald geborduurd, de optimale vorm van borduren.

  VERKOCHT


  € 179,00
 • asset by WebDog
  Garden of Eden, silk on silk

  Dit fraaie exemplaar heeft als onderwerp, zei de maakster, The Graden of Eden. Het is een kunstwerk geheel op zijde, met zijde geborduurd. Met een haaknaald, de hoogste vorm van handwerk.

  UITVERKOCHT


  € 325,00
 • asset by WebDog
  red an black Suzani tapestry

  Mooi wandkleed in traditionele zwartrode tinten, ook als te gebruiken op bed of de bank. Een mooie borduurrand maakt het kleed af. Deze is gemaakt in de zijderoute stad Bukhara en heeft lang in een caravansarai (overnachtingsplek voor zijderoute gangers) gehangen. Het formaat is 150x150 cm.

  VERKOCHT


  € 69,00